متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1403/09/21
  • - تعداد بازدید: 12
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی

علت های شایع چاقی در کودکان

علت چاقی کودکان در کشور‌های  توسعه یافته و همچنین در کشورهای در حال توسعه مدت‌هاست در دست بررسی است به سطح ایپدمی رسیده است. چاقی کودکان می‌تواند بر سلامت جسمی، بهزیستی اجتماعی و عاطفی و عزت نفس کودکان تاثیر عمیقی بگذارد و این کودکان ممکن است با عملکرد ضعیف تحصیلی و کیفیت پایین زندگی مواجه شوند. همچنین اضافه وزن و چاقی در دوران کودکی می تواند تاثیرات قابل توجهی بر سلامت جسمی و روانی این افراد در سنین بزرگسالی بر جای بگذارد و ریسک ابتلا به بیماری‌های غیر واگیر مانند دیابت و بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش دهد. عوامل محیطی، کمبود فعالیت، الگوی نامناسب غذایی، سبک زندگی،  محیط فرهنگی و… نقش اصلی را در افزایش چاقی در سراسر جهان بر عهده دارند.

 

مصرف غذا یک موضوع چند وجهی است که شامل انواع غذا‌های مصرفی، مکان صرف غذا، تهیه غذا و عادات غذایی سایر اعضای خانواده است.

نحوه تغذیه کودکان اغلب توسط سرپرست آن‌ها تعیین می‌شود، بنابراین کودکانی که سرپرست آن‌ها عادات غذایی ناسالمی دارند و مقدار بیشتری چربی و روغن مصرف می‌کنند در مقایسه با کودکانی که سرپرست­شان عادات غذایی مناسبی دارند بیشتر در معرض خطر چاقی قرار دارند. همچنین شواهد نشان می‌دهد خانواده‌­هایی که با یکدیگر غذا می‌خورند، الگوی غذایی سالم تری دارند.

کودکان با الگوگیری از والدین و هم­سالان خود میزان مصرف و نوع غذایی که مصرف می‌­کنند را انتخاب می‌کنند. دسترسی آسان و قرار گرفتن مکرر در معرض غذاهای ناسالم عامل اصلی ایجاد این رژیم غذایی نادرست در کودکان است. رژیم غذایی متشکل از چربی‌ها، روغن، نوشابه‌‌ها و… ریسک چاقی را افزایش می‌دهد.

مصرف بیش از حد غذاهای فست­ فود‌ی در سال‌های اخیر به شدت با چاقی کودکان ارتباط دارد. مواد غذایی اولیه­ که در فست­فود‌ها استفاده می‌شود، موادی ناسالم با ارزش غذایی پایین و حاوی مقدار زیادی کالری است که استفاده بیش از اندازه از آن­ها منجر به چاقی، بیماری های قلبی عروقی، دیابت، فشارخون و ... می‌شود. همچنین امروزه کودکان از ترکیبات غذایی ناسالمی مثل چیپس، پفک، شکلات، .... در میان وعده های خود استفاده می کنند که اینگونه ترکیبات کالری بالا با ارزش غذایی اندک دارند و سبب چاقی و افزایش وزن و کوتاهی قد در کودکان می گردد.

همچنین محققان معتقدند که تلویزیون، بازی‌های رایانه‌ای و استفاده از تلفن‌های هوشمند  یکی از عوامل بسیار مهم در ایجاد چاقی کودکان می باشد زیرا سبب بی تحرکی کودکان شده و در هنگام تماشای تلویزیون کودکان بیشتر مایل هستند تا غذاهای شیرین و ناسالم که کالری زیادی دارند مصرف کنند.

 برای جلوگیری از چاقی و افزایش وزن کودکان سعی کنید تا می‌توانید غذاهایی که مقدار زیادی کالری، چربی، شیرینی دارند و همچین نوشابه‌های قندی را از برنامه‌های غذایی خانواده­ی خود حذف کنید. هنگام تهیه مواد غذایی از خرید غذاهای آماده، شیرینی‌­ها و… خودداری کنید زیرا غذاهای آماده معمولا کالری فراوان و ارزش غذایی پایینی دارند و استفاده از آن­ها موجب چاقی می­شود پس برای کمتر شدن وزن کودکان بهتر است مقدار بیشتری سبزیجات، میوه‌ها و غذاهای سالم را در دسترس کودک قرار دهید و تا جایی که می‌توانید مصرف فست‌فود‌ها را برای کودکان خود محدود کنید چرا که فست‌فودها یکی از مهم‌ترین علت‌های چاقی در کودکان هستند.

سعی کنید وعده‌های غذایی را در خانه دور همدیگر و به موقع مصرف کنید چرا که تاثیر به سزایی در کاهش وزن و به اندازه خوردن کودکان دارد. همچنین به کودکان خود یاد بدهید که آرام غذا بخورند و خوب غذای خود را بجوند./ف.نوروزی فرد

 

«زهرا مصلی نژاد» کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی                           

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها,اخبار علمی دانشگاه
  • کد خبری : 114551
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید